Telefon: 051 963 874 | Mobilni ( Viber, WhatsApp ): 064 44 04 922
Antikvarijat Ramajana
Čuang Ce – Put

Čuang Ce – Put

12.00 KM

Kategorija:

Opis

Povez: meki

Izdavač: Babun, Beograd

Godina izdavanja: 2016.

Obim: 191

Format: 20 x 20

Stanje: novo

 

Čuang Ce je bio kineski filozof koji je živio približno u 4. vijeku p. n. e. Smatra se jednim od velikih učitelja taoizma, a njegovo ime znači učitelj Čuang.

Čuang Ce je živio u periodu zaraćenih država, kako se naziva razdoblje kineske istorije od 475. do 223. godine p. n. e. Pretpostavlja se da je živeo u 4. vijeku p. n. e., otprilike između 370. i 300. godine p.n.e. Bio je rodom iz grada Meng, u državi Song (današnja provincija Henan). U to vrijeme na teritoriji Kine je postojalo 7 manjih država, koje su često ratovale jedne s drugima. U tom razdoblju se razvio velik broj filozofskih učenja, pa se to vrijeme još nazivalo i razdobljem sto škola.

Čuang Ce je bio savremenik Mencija i prijatelj Huj Šija. Živio je povučenim životom, ali je ipak bio čuven po svojim idejama i spisima. Pripovijeda se da je kralj Vej iz Čua, čuvši za njega, poslao glasnike s darovima da ga pozovu na njegov dvor, obećavajući da će ga postaviti za glavnog ministra. Čuang Ce se, međutim, samo nasmijao i rekao im:

Odlazite, ne prljajte me… Više volim da uživam u svojoj slobodnoj volji.

Kada je umrla Čuang Ceova žena, njegov prijatelj Hui Si je krenuo da mu izrazi saučešće. Našao ga je kako sjedi na podu, pjeva i bubnja po zdjeli. Kad ga je upitao zar ne osjeća žalost prema pokojnoj ženi, Čuang Ce mu je rekao:

Kada je umrla, bio sam jako žalostan. Potom sam razmislio polazeći od samog početka, u kome ona nije imala ni život, ni oblik, pa čak ni svojstva. Bila je dio velike bezobličnosti. Zatim se promijenila, poprimivši svojstva, pa oblik i onda život. Sada se ponovno menja i prelazi u smrt. Ove promjene su jednake slijedu četiri godišnja doba, proljeća, ljeta, jeseni i zime. Sada ona počiva u velikoj kući svemira. Da idem naokolo plačući i naričući, ponašao bih se kao čovjek koji ne shvata nužnost zbivanja. Zato sam prestao.

 

 

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

*

Delivery and Returns Content description.