Telefon: 051 963 874 | | Mobilni (viber, whatsapp) 064 44 04 922

e-mail: info@antikvarijatramajana.com

Antikvarijat Ramajana
  Filip David – San o ljubavi i smrti

  Filip David – San o ljubavi i smrti

  13.00 KM

  Kategorija: Oznake: , ,

  Opis

  Povez: tvrdi sa omotom
  Izdavač: Fraktura, Zaprešić
  Godina izdanja: 2008.
  Obim: 192
  Format: 20,5 x 13,5
  Stanje: novo

  San o ljubavi i smrti, novi roman Filipa Davida, magična je knjiga, diptih sastavljen od Kratkog romana o ljubavi i Kratkog romana o umiranju.
  Kratak roman o ljubavi govori o mladome židovskom učenjaku Jakovu kojega u snovima opčinjava djevojka, njegova savršena druga polovica, te on tragajući za njom kroz svjetove živih i mrtvih, prolazi krajolicima istočne Europe, družeći se s ljudima i demonima, da bi se na koncu sjedinio s njom u tajanstvenom obredu posmrtnog vjenčanja.
  Kratak roman o umiranju prati čudesnu i čudnovatu sudbinu autista Erika Vajsa rođenog 31. listopada 1933., koji biva zatvoren u nacističku ustanovu za proučavanje paranormalnih fenomena, nakon rata završava u ludnici i naposljetku 1993. na metaforičnom i stvarnom brodu luđaka.
  U oba kratka romana zrcale se i prepleću religijsko, mistično, onostrano, filozofsko i povijesno iskustvo, a fantastično i realno prožimaju se na sasvim nov način. Magijska snaga Davidovih rečenica, istodobno jednostavnih i natopljenih erudicijom, s mnogo simbolike govori o najvećim pitanjima čovjekova postojanja, ljubavi i smrti. Romanom San o ljubavi i smrti Filip David daje čitatelju jednu od najljepših književnih poslastica u kojoj je na malo stranica i bez velikih riječi ostvario još jedan antologijski roman.

  Najveći domet Davidove knjige bit će ta neprekidna igra između stvarnog i nestvarnog, između sna i jave, između živog i mrtvog, između fantastike i stvarnosti – stvarnosti koja nikada nije tako strašna kao kada čitatelj na kraju romana shvati da jedina njegova utjeha – “radilo se o fantastici” – zapravo i nije bila nikakva utjeha. Fantastično je bilo stvarno, a stvarno je bilo strašno.
  Mića Vujičić, Politika

  Filip David potvrđuje se Snom o ljubavi i smrti kao majstor pripovijedanja, suvereni poznavatelj književnog naslijeđa iz kojeg sabire formule i postupke koje prilagođava vlastitom rukopisu i koristi se njima u skladu sa svojim zamislima, podjednako vješto baratajući starim i modernim modelima, koji se, vođeni njegovim perom, kombiniraju stvarajući ne namah očigledne, ali jake i pune značenjske komplekse koje čitatelj mislima istražuje još dugo pošto je sklopio korice knjige.
  Ivan Radosavljević, Beogradski književni časopis

  Reviews

  There are no reviews yet!

  Be the first to write a review

  *

  Delivery and Returns Content description.