Telefon: 051 963 874 | Mobilni ( Viber, WhatsApp ): 064 44 04 922
Antikvarijat Ramajana
Ivan Branislav Zoch, Josip Mencin – Hrvatska enciklopedija: priručni rječnik sveobćega znanja I-II

Ivan Branislav Zoch, Josip Mencin – Hrvatska enciklopedija: priručni rječnik sveobćega znanja I-II

250.00 KM

Opis

Povez: tvrdi
Izdavač: Dragutin Laubner, Osiek
Godina izdanja: 1887/1890.
Obim: 619 + 620
Format: 25 x 16,5
Stanje: vrlo dobro

Osječki su srednjoškolski profesori Ivan Branislav

Zoch i Josip Mencin nakon trogodišnjih priprema 1887 objavili prvi svezak Hrvatske enciklopedije, priručnog rječnika sveopćeg znanja.

Iako je zamišljeno šest svezaka, izašla su samo prva dva: prva knjiga slovnoga raspona A-Bžedusi te druga knjiga slovnoga raspona C-Gzel. Na enciklopediji je radilo 40-ak suradnika raznih struka – odvjetnici, liječnici, vjeroučitelji, profesori i drugi. Među njima možemo istaknuti imena kao što su Ignjat Brlić, Spiridon Brusina, Ivan Tkalčić. Zanimljivo je istaknuti kako su pojedini članci, zbog nedovoljnoga broja suradnika, doslovno preuzeti od uglednih hrvatskih znanstvenika toga vremena poput Bogoslava Šuleka, Vjekoslava Klaića, Franje Kuhača i Franje Račkoga. Drugi svezak uredio je sam dr. Zoch. Taj je svezak, kao i prvi, otisnut u osječkoj tiskari Dragutina Laubnera tri godine nakon prvoga sveska, točnije 1890. g. Hrvatska enciklopedija nastala je po uzoru na češke i njemačke leksikone. Ona je formatom (16 cm x 24 cm) bliža leksikonu, te predstavlja kombinaciju mikropedijskoga i makropedijskoga pristupa građi. To potvrđuje Ivan Gostl navodeći kako su članci „raspona od tri retka (leksikonski tip) pa do iznad 1.500 redaka (enciklopedijski, makro tip).“ Članci su potpisani kraticom autorova imena i prezimena, dok se oni nepotpisani odnose na uredništvo. Literatura većinom nije popisana ispod članaka, a izuzetak su jedino veliki članci. Naime, veliki članci uz popis literature sadržavaju i podnaslove. Na početak enciklopedije smještene su važnije korištene kratice, zatim slijede natuknice, odnosno članci organizirani abecednim redom. Hrvatska enciklopedija tvrdo je uvezana te ne sadrži podatke o cijeni i nakladi. Prva knjiga sadrži 619 stranica, a druga stranicu više. Dakle, obje knjige zajedno opsegom dosežu 1.239 stranica koje su složene dvostupčano. Prvi svezak enciklopedije nije ilustriran, ali se zato u drugom svesku mogu pronaći tri ilustracije. Odjel muzealnih tiskopisa može se pohvaliti činjenicom kako posjeduje dva primjerka Hrvatske enciklopedije. Naime, jedan se nalazi u spomeničkoj knjižnici Weissmann, s ex librisom dr. Weissmanna. Drugi primjerak nalazi se u zavičajnoj zbirci Essekiani, s obzirom da se radi o osječkoj tiskovini. Ujedno je riječ o jedinoj enciklopediji u zavičajnoj zbirci Essekiani. Naime, taj je primjerak u Odjel pristigao otkupom poznatoga osječkog sakupljača i bibliofila Oskara Friml-Antunovića.

Rad na Hrvatskoj enciklopediji prekinut je zbog nepovoljnih prilika za te pothvate, ali bez obzira na njezine nedostatke, ona će ostati rijedak primjer takvoga rada u to vrijeme.

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

*

Delivery and Returns Content description.