Telefon: 051 963 874 | Mobilni ( Viber, WhatsApp ): 064 44 04 922
Antikvarijat Ramajana
Lao Ce – Tao te: knjiga puta i vrline

Lao Ce – Tao te: knjiga puta i vrline

15.00 KM

Kategorija: Oznake: , ,

Opis

Povez: meki sa klapnama
Izdavač: Lom, Beograd
Godina izdanja: 2019.
Obim: 125
Format: 18 x 12
Stanje: novo

 

Knjiga Tao Te jedan je od najstarijih i najčuvenih spisa čovječanstva, s neizmjernim uticajem na dalji razvoj filozofije Istoka.

Lao Ce, najveći filozof Kine, polumitska ličnost, živjeo je u VI vijeku prije naše ere (rođen je 601. god), i, po jednoj legendi, otišao je negde oko 550 god. prije n. e. u Indiju, gdje je postao Budin učitelj.  I zaista, budizam, najrasprostranjenija religija u Aziji, veoma je sličan taoizmu, učenju Lao Cea, sadržanom u spisu Knjiga Tao Te, koji se često prevodi kao Knjiga Puta i Vrline.

Tao je „izvor Neba i Zemlje“, prvobitna suština svega što postoji, pa i ljudskog bića, koje, vođeno željama i slobodnom voljom, unosi nemir u svoj duh i remeti prirodni sklad koji je dobio rođenjem, pa je cilj taoističkog učenja da ga vrati u stanje vu vei (oslobođeno želja, zasnovano na nečinjenju i spontanosti) i dovede ga do prosvjetljenja. U Japanu, učenje Zena, ima identičan cilj. I čuveni grčki filozof Heraklit (koji je takođe živeo u VI veku pre. n. e) po mnogo čemu je u svojim izrekama blizak stavovima Lao Cea.

Drugi deo knjige, praktična primjena Taoa, često u sferi politike, nalik je načelima anarhizma u njegovom najhumanijem vidu, što je davno uočio Petar Kropotkin.

 

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

*

Delivery and Returns Content description.