Telefon: 051 963 874 | Mobilni ( Viber, WhatsApp ): 064 44 04 922
Antikvarijat Ramajana
Milan Janković – Dosije Golubić
Akcija!

Milan Janković – Dosije Golubić

Original price was: 20.00 KM.Current price is: 15.00 KM.

Nema na zalihi

Opis

Povez: meki

Izdavač: Zalihica, Sarajevo

Godina izdavanja: 2013.

Obim: 396

Format: 20 x 14

Stanje: novo

 

Za Mustafu Golubića se pričalo da je govorio 14 svjetskih jezika, da je učestvovao u pripremi Sarajevskog atentata i u pripremama za neuspjeli pokusaj atentata na kralja Aleksandra Karađorđevića, 1921. godine. Mnogi smatraju da je bio najzaslužniji i za uspjeh komunizma u Evropi, odnosno da je bio prava ‘crvena verzija’ Džemsa Bonda.
Mustafa Golubić predstavlja jednu od najuzbudljivijih životnih priča našeg doba, smatra publicist Milomir Marić.
U jednom intervjuu Koča Popović je izjavio da je svoje drugove, komuniste, ubijao za pare, a ne iz ideala. Životni put Mustafe Golubića toliko je fascinantan da nikada ne možete znati sta je istorijska istina, a sta su gradska naklapanja, i kojoj je svjetskoj ili domaćoj sili sve što je radio uistinu koristilo, smatra Nedžad Latić, autor knjige ‘Boja povijesti’.
Golubić, mladobosanac, solunski dobrovoljac, mladi prijatelj legendarnog Apisa, odbio je na solunskom procesu biti lažni sudski svjedok, mladi Stočanin, neustrašiv, hladnokrvan, general NKVD-a, Staljinov osobni povjerenik za velike i tajne akcije, čovjek čelik sa srcem djeteta, pjesnik revolucije i svećenik patnje. To je istina… kaze Momčilo Jokić, istraživač zabranjenih istorijskih istina, književnik, publicist, novinar i autor senzacionalne knjige ‘Tajni dosije – Josip Broz’.

Mustafa Golubić je uhapsen 7. Juna 1941. godine. Znajući da je u pitanju veoma ozbiljan i iskusan obavještajac, gestapovci su doveli čuvenog majora Hansa Helma da ga isljeđuje. Mustafa Golubić nije odao ni jednog obavještajca iz ‘Crvenog orchestra’, iako je bio podvrgnut strašnom mučenju. Istoricar Miodrag Janković je utvrdio da je jednom cimeru iz ćelije pred smrt povjerio da zna da ga je Gestapou prijavio Josip Broz. Golubića su 11. juna 1941. godine iznijeli iz zatvora jer su mu isljednici praktično slomili sve kosti u tijelu. Streljan je u Pionirskom parku, jedva sjedeći u stolici.
Vojnici Crvene armije pronasli su njegov grob u oktobru 1944. godine. Golubicevi posmrtni ostaci prenijeti su u Moskvu, gde je sahranjen uz najvece vojne počasti.

O svemu tome i jos mnogo cemu manje znanom i neznanom citajte u fascinantnom romanu Milana Jankovica Dosije Golubic.

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

*

Delivery and Returns Content description.