Telefon: 051 963 874 | Mobilni ( Viber, WhatsApp ): 064 44 04 922
Antikvarijat Ramajana
Milica Drobac Pavićević – Kako se podstiče kreativnost

Milica Drobac Pavićević – Kako se podstiče kreativnost

20.00 KM

Opis

Povez: meki sa klapnama
Izdavač: Imprimatur, Banja Luka
Godina izdanja: 2022.
Obim: 128
Format: 23,5 x 15,5
Stanje: novo

 

Nakon objavljivanja knjige “Šta je zapravo kreativnost?”, koja donosi pregled istorije i razvoja pojma kreativnosti od antike do danas i mogućih načina kako se kroz obrazovni sistem ova sposobnost može razvijati i ohrabrivati, profesorica Drobac Pavićević usmjerila je pažnju na pitanje kako da se teorija koja se tiče pojma kreativnosti što više približi praksi. Zaključke do kojih je stigla, prateći  empirijske podatke savremenih psiholoških istraživanja, objedinila je u knjizi „Kako se podstiče kreativnost?ˮ. Kako bi zvučale dobro poznate priče poput „Crvenkape” ili „Trnoružice” ispričane iz ugla negativca, kako mapa sa blagom može poslužiti kao primjer zanimljive školske aktivnosti, kako bi izgledala prepiska između poznatih istorijskih ličnosti – knjiga koja je pred vama nudi niz smjernica i savjeta za kreiranje primjera i zadataka koji bi trebalo da podstiču i razvijaju kreativno mišljenje.

***

Lično obraćanje autorke, pisanje u prvom licu jednine, sa neizostavnim „ja mislim” – jednu, naučnički gledano, u osnovi iznimno komplikovanu psihološku i sociološku temu autorka preobražava u razgovor sa čitaocem. Takva neposrednost i jednostavnost obraćanja uveliko pomaže da se tematika kreativnosti približi upravo onima koji treba da kreativnost potiču, dakle svima nama, čitaocima-laicima, roditeljima, a na prvom mjestu nastavnicima, koji su, slijedom svoje profesije, uključeni u najsenzitivniji mogući proces jednog društva – oblikovanje narednih generacija, naše ukupne budućnosti.

Prof. dr Irena Stanić

 

Zbog jednostavnosti u obraćanju, uz adekvatno prikazanu stručnu terminologiju, autorka je ovo djelo učinila dostupnim profesionalcima iz oblasti obrazovanja poput učitelja, nastavnika, srednjoškolskih profesora, pedagoga, a ne samo psiholozima. Oslanjajući se na citate iz empirijskih istraživanja i preglednih radova, rukopis je svojevrstan most koji spaja obale teorije i prakse. Knjiga ,,Kako se podstiče kreativnost?” značajno je djelo jer je istaknuta važnost okruženja, posebno u našim školama, za podsticanje i ispoljavanje jedne od najznačajnijih kompetencija za 21. vijek – kreativnosti.

Prof. dr Srđan Dušanić

 

 

 

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

*

Delivery and Returns Content description.