Telefon: 051 963 874 | Mobilni ( Viber, WhatsApp ): 064 44 04 922
Antikvarijat Ramajana
Nadežda Čačinović – Parvulla aesthetica
Akcija!

Nadežda Čačinović – Parvulla aesthetica

8.00 KM

Nema na zalihi

Kategorija:

Opis

Povez: tvrdi

Obim: 165

Format: 20 x 12

Godina izdavanja: 2004

Stanje: novo

 

 

Naslov ovog teksta svakodnevno se koristi kao opis jednog svima poznatog iskustva, iskustva koje nešto učenije možemo opisati kao nepouzdanost pripovijedanja koja proizlazi iz toga da se pričom, mimo svih činjenica, može postići učinak vjerodostojnosti.
U nekom se smislu cjelokupna ljudska kultura sastoji iz kolebanja između učinka priče i nepovjerenja u nju. Ovdje je moguće podsjetiti samo na sasvim specifičnu epizodu. Povratak priči slavimo u specifičnoj genealogiji, pa je ovo sasvim specifično istraživanje artefakata, iluzija i načina promatranja, možda predradnja i ispitivanje metodologije za razjašnjavanje ovdašnje povijesti moderne i modernizama. Središnja će tema zasigurno biti mit o junačkoj borbi za slobodu umjetničkog izražavanja u tzv. socijalističkoj Jugoslaviji, posebice mit o političkoj dimenziji apstraktnog, neprikazivačkog slikarstva i kiparstva. Kritičko analiziranje tog razdoblja ne znači nije kanje odvažnosti koja je doista bila potrebna; nepostojanjeistinske javne sfere nije značilo nepostojanje živahnih i opasnih sukoba što ih nije moguće svesti na unutarpartijske borbe
za pozicije. Patos, retorika čistoće brojnih klasičnih umjetničkih manifesta moderne u nas imali su neposredni politički učinak – iz generacije u generaciju ponekad je to bila jedina moguća dimenzija politike.

 

Eseji o Benjaminu, Badiouu, Kierkegaardu (Kjerkegoru), Adornu, porijklu estetike, postmodernizmu …

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

*

Delivery and Returns Content description.