Telefon: 051 963 874 | | Mobilni (viber, whatsapp) 064 44 04 922

e-mail: info@antikvarijatramajana.com

Antikvarijat Ramajana
  Olivier Razac – Politička povijest bodljikave žice: prerija, rov, logor

  Olivier Razac – Politička povijest bodljikave žice: prerija, rov, logor

  10.00 KM

  Opis

  Povez: tvrdi

  Izdavač: Ljevak, Zagreb

  Godina izdavanja: 2009.

  Obim: 139

  Format: 21 x 14

  Stanje: novo

   

  Prijevod: Leonardo Kovačević

   

  Knjiga Politička povijest bodljikave žice ocrtava filozofsku pozadinu uporabe ovog proizvoda te pokazuje kako je tijekom nešto više od jednog stoljeća bodljikava žica postala univerzalnim simbolom tlačenja, tiranije i nasilja. Nakon što se pojavila u Sjevernoj Americi kao dispozitiv namijenjen ograničavanju kretanja stoke i isključenju Indijanaca, masovno se počela rabiti u rovovima Prvog svjetog rata, a zatim u koncentracijskim logorima te diljem svijeta, kroz cijelo dvadeseto stoljeće. Pa ipak, radi se o nesofisticiranom, štoviše primarnom tehničkom predmetu, na najnižem stupnju mehaničkog genija.

  Francuski filozof Olivier Razac u ovom djelu pokušava izdvojiti slučajeve povezane s bodljikavom žicom koji imaju najvažnije i najjasnije političke implikacije. U tom pogledu, smatra on, «tri povijesne manifestacije mogu se smatrati paradigmatskim: američka prerija, rov Velikog rata i nacistički koncentracijski logor». Knjiga Politička povijest bodljikave žice ujedno je i prvi prijevod nekog Razacova djela na hrvatski jezik.

   

   

  “Jednostavnost i jasnoća Razacova pripovijedanja pojačava golemu snagu i izvornost njegovih ideja… To je vitalno djelo kulturalne kritike.”
  – Publishers Weekly

  “Razac piše s hladnom preciznošću koja odgovara bodljikama njegove teme.”
  – The Christian Science Monitor

  Reviews

  There are no reviews yet!

  Be the first to write a review

  *

  Delivery and Returns Content description.