Telefon: 051 963 874 | Mobilni ( Viber, WhatsApp ): 064 44 04 922
Antikvarijat Ramajana
Pieter Steinz – Čitanje na odlasku: književnost kao životna potreba

Pieter Steinz – Čitanje na odlasku: književnost kao životna potreba

25.00 KM

Opis

Povez: meki
Izdavač: Tim press, Zagreb
Godina izdanja: 2017.
Obim: 232
Format: 19 x 12
Stanje: novo

 

Nizozemskom književnom kritičaru, novinaru i publicistu Pieteru Steinzu u ljeto 2013. liječnici su dijagnosticirali amiotrofičnu lateralnu sklerozu (ALS) i rekli mu da će kvaliteta njegova života naglo opadati. Nedugo nakon početnog šoka, Steinz je u novinama NRC počeo objavljivati dnevnik u kojem je iz tjedna u tjedan razvoj svoje bolesti povezivao s knjigama koje je tijekom života pročitao i kojima se odlučio vratiti. Franz Kafka, Charles Dickens, Gerard Reve, William Shakespeare, Wisława Szymborska i pedesetak drugih pisaca te njihovi likovi postali su Steinzovi suputnici.

U knjizi Čitanje na odlasku. Književnost kao životna potreba Steinz u maniri majstora životne radosti izravno i nerijetko humoristično opisuje svoje tjelesno propadanje, bolnička iskustva te susrete s prijateljima i poznanicima. Klasici kao što su Grof Monte ChristoUredOblomovČarobna gora i Hadrijanovi memoari u Steinzovu dnevniku postaju polazište za promišljanja o ljudskoj nemoći, rastancima, mirenju, boli, ali i o prekrasnim trenucima koji, unatoč neumitnom svršetku, prate svaku smrtonosnu bolest.
Čitanje na odlasku nije samo dirljiva kronika najavljene smrti, već i iznenađujuće osobni pogled na svjetsku književnost.

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

*

Delivery and Returns Content description.