Telefon: 051 963 874 | Mobilni ( Viber, WhatsApp ): 064 44 04 922
Antikvarijat Ramajana
Slobodan Prosperov Novak – Povijest hrvatske književnosti I-III

Slobodan Prosperov Novak – Povijest hrvatske književnosti I-III

45.00 KM

Opis

Povez: tvrdi

Format: 24 x 17

Obim: 332 + 670 + 670

Stanje: novo

Godina izdavanja: Antibarbarus, Zagreb, 1996

Djelo S. P. Novaka, po pristupu i valorizaciji, inovativno je u hrvatskoj historiografiji te je već pobudilo jake stručne rasprave a izvrsno je primljeno i od strane kritike. Primjena recentnih metoda dosad neprimijenjivanih u našoj povijesnoj znanosti, modelski je otvorila mogućnosti novog iščitavanja i suvremene revalorizacije ne samo povijesti književnosti već implicite i svih drugih povijesnih znanosti.
“Novakova književna historiografija, naime, vodi računa o svim dometima i novim spoznajama struke (hrvatske filologije, u prvome redu), da bi zatim uspostavila vlastiti aksiološki (i topološki) okvir te nastavila sa specifičnom narativnom strukturom i strategijom privlačenja pažnje mogućih korisnika. Posebno su dosjetljivo odabrani naslovi pojedinih poglavlja, dok podjela na veće (epohalne) cjeline odgovara ustaljenim stilsko-morfološkim koordinatama. Navođenjem karakterističnih ulomaka iz pjesama, kronika ili čak dokumentarne građe, Novak postiže snažniji literarni učinak, inkrustirajući vješto tekstove različitih razina i različite semantičke nosivosti.
Uz kreativno asimiliranu i problemski integriranu cjelokupnu literaturu o predmetu, Novak se poslužio i pertinentnim iskustvima bliskih ili srodnih struka. Ne samo zbog prikladnoga izbora slikovne “pratnje”, za njegov postupak mogli bismo kazati da je autentično multidisciplinaran, da je blizak “novoj povijesti” (povijesti svakodnevice), kulturnoj antropologiji ili sasvim nedogmatski shvaćenoj sociologiji književnosti (posebice iz aspekta recepcije). Naročito su korištene brojne tekovine arheologije i povijesti umjetnosti, da o paleografiji i raznim lingvističkim disciplinama ni ne govorimo.” (iz recenzije)

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

*

Delivery and Returns Content description.