Telefon: 051 963 874 | Mobilni ( Viber, WhatsApp ): 064 44 04 922
Antikvarijat Ramajana
Stanislav Feldman -Ljubav na drugi pogled : Prošlost i sadašnjost specifično ljudskog osjećaja

Stanislav Feldman -Ljubav na drugi pogled : Prošlost i sadašnjost specifično ljudskog osjećaja

14.00 KM

Opis

„Ljubav ne ovisi o ljubavi partnera i ne zahtijeva uzvraćanje pod svaku cijenu.“

Ljubav, o kojoj ova knjiga na originalan način govori, izgubila je u patrijarhalnom svijetu svoj identitet. Uz mnoštvo citirane literature, autor nas vodi na povijesno putovanje osjećaja ljubavi od prvotnoga čopora do suvremenoga društva, da bi se u konačnici pozabavio pojmovima zaljubljenosti, ljubavne veze i ljubomore, temeljeći ih na primjerima iz svoje bogate kliničke prakse. Vodeći nas kroz evoluciju ljudske vrste i razvoj osjećaja ljubavi, autor upućuje na altruizam kao evolucijsku preteču ljubavi.

Nakon analiza shvaćanja brojnih psihologa, psihijatara i etnologa ljubav je uzročno povezana s instinktivnom potrebom za stvaranjem socijalnih i afektivnih veza koja se javlja prije osjećaja gladi i potaknuta je nježnošću, sigurnošću i toplinom u vezi s majkom.

Feldman pokazuje da danas mnogo ljudi ne doživljava stvarni osjećaj ljubavi, koji je tako krasan i bogat, nego ispunjenje svojih više ili manje iracionalnih potreba i želja. I dok mu ta osoba te želje ispunjava i ostvaruje, uvjeren je da je to ljubav, a kad mu to uskrati, smatra da ljubavi više nema. Autor nam pokazuje kako veza zasnovana na zaljubljenosti ili na ispunjenju nekih očekivanja jednog ili oba partnera loše završi jer u njoj nema prave ljubavi i naglašava da je pogrešno poistovjećivanje ljubavi sa seksualnošću ili zaljubljenošću, jer ljubav je mnogo kompleksnija, višedimenzionalna i nije isključiva. Ona ne obvezuje na reciprocitet i uključuje istovremenu polivalentnost, a isključuje ljubomoru.

Knjiga je pisana vrlo jednostavnim jezikom i osim primjera iz psihijatrijske prakse, čitatelju nudi definicije što nije, a što jest ljubav te savjete kako je osjetiti da nas pritom usreći i oplemeni.

Autor ove knjige je iskusni psihijatar koji je svoju dugogodišnju praksu u Zagrebu i u Švicarskoj posvetio psihoterapiji, što mu je omogućilo da pomaže u rješavanju emocionalnih, psiholoških i socijalnih problema u međuljudskim odnosima, a naročito kako bi pomogao ljudima da prihvate ljubavno razočaranje i riješe ljubavne krize.

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

*

Delivery and Returns Content description.