Telefon: 051 963 874 | Mobilni ( Viber, WhatsApp ): 064 44 04 922
Antikvarijat Ramajana
Trond Berg Eriksen – Niče i moderna: Fridrih Niče u evropskoj kulturi XX veka

Trond Berg Eriksen – Niče i moderna: Fridrih Niče u evropskoj kulturi XX veka

33.00 KM

Kategorija:

Opis

Povez: meki sa klapnama
Izdavač: Karpos, Loznica
Godina izdanja: 2014.
Obim: 398
Format: 20 x 13
Stanje: novo

 

Voz je izleteo iz šina. Lokomotiva u naletu ruši fasadu zgrade. Grupica prolaznika začuđeno posmatra tu katastrofu. Odjek treska još im tutnji u ušima.
Slika je zaista prikladna za korice jedne knjige o Ničeu, jer je „Niče“ sinonim preobražaja, izletanja iz šina, izletanja čiji smo i danas začuđeni svedoci. Niče je metafizičkoj i verskoj tradiciji postavio čitav niz suštinskih pitanja na koja mu one nisu mogle dati odgovor. Kod njega nećemo naići na pokorno divljenje svim temeljima modernog sveta: nauci, intelektu, istini i razvitku.

Umetnost, telo, iluzije i neposrednost jesu strane kompasa koje, prema Ničeu, određuju čovekov životni prostor. Ti aspekti njegovog dela okosnica su ove knjige i čine ga često nepriznatim ili prećutanim rodonačelnikom različitih škola mišljenja u novijoj filozofiji ne samo u Nemačkoj i Francuskoj, već i u ostatku Evrope.

Niče i moderna je obuhvatan prikaz Ničeovog dela, njegove recepcije i uticaja na modernu misao. Trond Berg Eriksen pokazuje kako su se ključne ličnosti najznačajnijih duhovnih tokova dvadesetog veka (Tomas Man, Hese, Muzil, Vitgenštajn, Hajdeger, Bodrijar, Fuko.) morale odnositi prema Ničeu budući da su postavljale isto suštinsko pitanje: u čemu se ogleda moderna i zašto modernost izleće iz šina?

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

*

Delivery and Returns Content description.