Telefon: 051 963 874 | Mobilni ( Viber, WhatsApp ): 064 44 04 922
Antikvarijat Ramajana
Vladimir Nabokov – Stvarni život Sebastijana Najta

Vladimir Nabokov – Stvarni život Sebastijana Najta

20.00 KM

Nema na zalihi

Kategorija:

Opis

Povez: tvrdi
Izdavač: Dereta, Beograd
Godina izdanja: 2020.
Obim: 481
Format: 21 x 13
Stanje: novo

 

Mračna zemlja, pakleno mesto, gospodo, i ako postoji išta u šta sam siguran u životu, to je da nikad neću menjati slobodu svog izgnanstva za lošu parodiju doma…

 

 

Posle smrti čuvenog engleskog romanopisca Sebastijana Najta, njegov polubrat V., narator ovog dela, odlučuje da rasvetli sve one misterije koje su obavijale piščev život, ali se pritom suočava sa mnogim preprekama koje ga ometaju u tom naumu. Pred njim iskrsava čitava koprena lažnih, iskrivljenih i nebitnih podataka, koji mu umnogome otežavaju zadatak. Ipak, s vremenom se ispostavlja da je ta priča podjednako zagonetna, podjednako uzbudljiva i intrigantna, ali podjednako (ne)zaokružena kao i sami romani Sebastijana Najta. S jedne strane, V. mora da utvrdi istinsku ulogu ovog autora u društvu koje je neprijateljski nastrojeno prema kreativnim duhovima, a sa druge da dokuči suštinski problem kreacionističke nedorečenosti ljudske prirode. Ali pre svega, mora da rasvetli glavnu misteriju ovog romana i da nam otkrije ko je zaista bio Sebastijan Najt.

Stvarni život Sebastijana Najta prvi je roman koji je veliki majstor napisao na engleskom jeziku, i to tokom 1938. i 1939. u Parizu, da bi ga objavio tek 1941. Danas mnogi stručnjaci smatraju ovu biografsku metafikciju za prethodnicu postmodernizma u književnosti.

 

 

Prevod sa engleskog Ljubomir M. Radović

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

*

Delivery and Returns Content description.