Telefon: 051 963 874 | Mobilni ( Viber, WhatsApp ): 064 44 04 922
Antikvarijat Ramajana
Bojan B.Dimitrijević – Zoran Đinđić

Bojan B.Dimitrijević – Zoran Đinđić

25.00 KM

Opis

Povez: tvrdi
Izdavač: Arhipelag, Beograd
Godina izdanja: 2023.
Obim: 286
Format: 20 x 14
Stanje: novo

 

Politička i životna biografija Zorana Đinđića (1952-2003).
Prateći Zorana Đinđića od detinjstva do dolaska u Beograd, od Devete beogradske gimnazije do Filozofskog fakulteta u Beogradu, od studentskih pokreta čiji je Đinđić predvodnik do odlaska u Nemačku u drugoj polovini sedamdesetih, od života i intelektualnog usavršavanja u Nemačkoj do povratka u Jugoslaviju i Srbiju krajem osamdesetih, knjiga Zoran Đinđić je, pre svega, usredsređena na politički rad Zorana Đinđića, od njegovog ulaska u politiku i osnivanja Demokratske stranke, preko političkih borbi u devedesetim, 5. oktobra 2000, osvajanja vlasti i rada u svojstvu premijera Vlade Srbije, do političkog atentata 12. marta 2003. godine.
Knjiga Zoran Đinđić prikazuje Zorana Đinđića izbliza: kako se menjao, kako se usavršavao, kako je oblikovao stavove i donosio odluke, kako je delovao i kako je u tom delovanju spajao filozofsku dimenziju svog obrazovanja i nesvakidašnji politički talenat organizatora, predvodnika i političkog aktera.
Prikazujući čitav Đinđićev život, kroz obilje zanimljivih, važnih i nedovoljno poznatih epizoda i detalja, knjiga Zoran Đinđić osvetljava širi kontekst života i delovanja ovog intelektualca i političara: od društvenih, kulturnih i političkih pitanja koja su potresala drugu Jugoslaviju kao „nedovršenu državu“, preko sloma komunizma, pada Berlinskog zida, raspada Jugoslavije i građanskog rata u Jugoslaviji koji je usledio, do političkih sukoba koji su obeležili život u Srbiji devedesetih godina, zaključno s kratkim periodom vlasti, kada je Đinđić najuticajnija politička figura posle 5. oktobra 2000. godine.
Knjiga Zoran Đinđić nastala je kao plod dugogodišnjih autorovih istraživanja. Pored knjiga, studija i istraživačkih radova, izvori ove knjige jesu mnogobrojna arhivska i neobjavljena građa, uključujući i Đinđićevu političku i intelektualnu arhivu.
Knjiga Zoran Đinđić uključuje i svedočenja Đinđićevih savremenika, prijatelja i saradnika iz različitih perioda njegovog života i rada.
Knjiga donosi i izbor fotografija iz Đinđićevog života, kao i izbor Đinđićevih misli i izjava iz perioda kada je bio premijer Srbije.

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

*

Delivery and Returns Content description.