Telefon: 051 963 874 | Mobilni ( Viber, WhatsApp ): 064 44 04 922
Antikvarijat Ramajana
Henri de Lubac – Drama ateističkog humanizma

Henri de Lubac – Drama ateističkog humanizma

40.00 KM

Nema na zalihi

Opis

Povez: meki sa klapnama

Izdavač: Ex libris, Rijeka

Godina izdanja: 2009.

Obim: 390

Format: 20 x 14

Stanje: novo

 

 


U svome djelu de Lubac upozorava kršćane da moraju shvatiti kako i ateizam vrši istu kritiku religije koju je i Evanđelje vršilo spram religije svoga doba. Istina, današnji ateizam nije samo vulgarni, a ni samo kritički, razarajući, nego je planski i organski sposoban udaljiti čovjeka od Boga i organizirati zemlju bez Boga, a na kraju zapravo protiv čovjeka. No, vrijedi znati da taj ateizam nije plod ogorčenosti spram kršćanstva nego je izraz ogorčenosti spram ponašanja kršćana nevjernih principima za koje proklamiraju da u njih vjeruju, izraz ogorčenosti zbog izdajstva temeljnih principa kršćanstva i zbog povijesnih formi kršćanstva koje nisu sposobne privoditi čovjeka Bogu. 
Iz Pogovora dr. sc. Željka Tanjića

 

Prijevod knjige jednoga od najvećih katoličkih teologa 20. stoljeća Henrija de Lubaca „Drama ateističkog humanizma“ još uvijek je nezaobilazno za bolje razumijevanje novovjekovlja, odnosa novovjekovne misli i kršćanstva te za potpuniji uvid u genezu velikih ideoloških i totalitarnih režima 20. stoljeća nacionalsocijalizma, fašizma i komunizma… prijevod de Lubacova djela predstavlja veliki doprinos znanosti, kulturi, a napose teologiji i filozofiji u Hrvatskoj te i danas ostaje trajno aktualnim. Iz recenzije dr. sc. Ivice Raguža

 

Henri de Lubac (1896.–1991.), isusovac, francuski katolički teolog, profesor fundamentalne teologije (1929.) i povijesti religija (1930.) na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Lyonu. Stupio je u Družbu Isusovu 1913. Za svećenika je zaređen 1927., a od 1929. profesor je fundamentalne teologije na Katoličkom institutu u Lyonu. Sa Jeanom Daniélouom, redovničkim subratom, uređivao je niz Sources chrétiennes (Kršćanski izvori), u kojem su objavljena brojna djela ckvenih otaca i velikih mistika. Članom Akademije moralnih i političkih znanosti postao je 1958. Bio je teološki stručnjak na Drugome vatikanskom koncilu, a 1983. papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom.

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

*

Delivery and Returns Content description.