Telefon: 051 963 874 | Mobilni ( Viber, WhatsApp ): 064 44 04 922
Antikvarijat Ramajana
Kamij Lorans – Filip

Kamij Lorans – Filip

14.00 KM

Nema na zalihi

Kategorija:

Opis

Povez: meki sa klapnama
Izdavač: Vaganar, Beograd
Godina izdanja: 2022.
Obim: 53
Format: 20 x 13
Stanje: novo

 

Roman Filip predstavlja prekretnicu u romanesknom stvaralaštvu savremene francuske književnice Kamij Lorans.

Pošavši od tragičnog ličnog iskustva, smrti sina dva sata nakon njegovog rođenja, Kamij Lorans ispisuje knjigu bola i sećanja posvećenu preminulom detetu. Ovaj kratak ali bolan roman predstavlja svedočenje autorke o teškim trenucima koje je sa svojim suprugom tada preživela.

Komponovan u četiri celine, roman je najpre sećanje na lepe dane trudnoće, dane radosti i nestrpljivog ali opreznog iščekivanja. Potom je to surovi izveštaj sa preciznim podacima o nemaru i nestručnosti lekara, kao i bolu žene koja kroz tu situaciju prolazi. Zatim je to pokušaj da se razume, da se nađe objašnjenje i snaga da se nastavi dalje uprkos bolu. Najzad, to je krik pisca, pokušaj da se rečima oživi i sačuva umrlo dete i dâ smisao svom bolu.

Roman Filip je jedinstveno delo u svom žanru. To je jedini dosada objavljeni roman u kome se govori o jednom od najtragičnijih događaja koje roditelji mogu doživeti: smrti tek rođenog deteta. Filip će svima koji su proživeli nešto slično biti lek, a svima ostalima veliko katarzično iskustvo. On je upozorenje koliko su važne reči, ali i dokaz da je život ipak važniji, dokaz o prvenstvu života nad pisanjem i tela nad rečima. Ali on nam ipak svedoči i o tome da je književnost jedino mesto otpora gde je moguće rečima oživeti ono što se dogodilo, ali i ono što se možda moglo dogoditi.

Dr Nikola Bjelić

 

 

 

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

*

Delivery and Returns Content description.