Telefon: 051 963 874 | Mobilni ( Viber, WhatsApp ): 064 44 04 922
Antikvarijat Ramajana
Marjane Satrapi – Persepolis (strip)

Marjane Satrapi – Persepolis (strip)

30.00 KM

Kategorija:

Opis

Povez: tvrdi
Izdavač: Agarthi comics, Sarajevo
Godina izdanja: 2020.
Obim: 350
Format: 24 x 16
Stanje: novo

 

strip

 

Marjane Satrapi jedno je od velikih imena na međunarodnoj strip sceni. Rođena u Iranu, piše na francuskom i lako crta ekspresivno. „Persepolis“, njen četverodijelni strip o odrastanju u Iranu prije, tokom i nakon Islamske revolucije kao i o egzilu u Europi, cool je koliko strip uopšte može biti.
Ova grafička novela je toliko prošlo zapaženo, da je čak snimljen i sjajan crtani film (za koji je Marjane dobila i nagradu žirija na Kanskom festivalu). Po prvi put, iako je prošlo skoro 20 godina od izlaska prvog dijela, ovo djelo možete čitati na bosanskom jeziku u odličnoj opremi i integralnoj verziji.

Ovo je priča koju iznova možete čitati i otkrivati nove detalje. Sadrži toliko nijansi, toliko pod-priča. O djetinjstvu, adolescenciji i odrasloj dobi. O religiji, politici i etici. Pokušaju preživljavanja u sistemu na koji niko od porodice nije navikao, ali i hladnoća i nepristojnost kada Marjane provodi svoje tinejdžerske godine u Austriji. Demokratija, ali i život u kojem ona postaje bez korijena i osjeća se kao stranac. Susreće se sa drogom i završi među beskućnicima na ulici.

“Persepolis” je o zlu, ali i dobroti. Tu je baka koja podržava Marjane svojim blagodatima i blagoslovima – ali i kaznama. Tu su naravno i roditelji, koji je poučavaju vlastitim lijevim vrijednostima, ali i pokušavaju je uvjeriti da ne odstupa previše u strogo religioznom okruženju. Šalju je izvan Irana, zatim opet dočekuju natrag. Iako je je udaljena mnogo kilometara od njih, zadovoljni su što je na sigurnom.

Konačno, ono što Persepolis radi osim što udahne život u zemlju koja se smatra “lošom” cementira činjenicu da ljudi trebaju disati, trebaju se nasmiješiti, da trebaju živjeti, ma gdje bili u svijetu. Satrapi to sve previše dobro zna i na taj način je u stanju da humorom kaže politički i društveni govor nacije, ne ismjevajući to na bilo koji način, a isto tako bez pada u bilo kakav senzacionalizam ili sentimentalnost.

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

*

Delivery and Returns Content description.