Telefon: 051 963 874 | Mobilni ( Viber, WhatsApp ): 064 44 04 922
Antikvarijat Ramajana
Srpske božićne i novogodišnje priče

Srpske božićne i novogodišnje priče

25.00 KM

Kategorija:

Opis

Povez: meki
Izdavač: Tanesi, Beograd
Godina izdanja: 2020.
Obim: 374
Format: 21 x 13
Stanje: novo

 

 

 

Priredili Tatjana i Nenad Simonović

Pred vama je, dragi čitaoče, treća zbirka Božićnih i novogodišnjih priča koju je I.K. Tanesi priredila za vas. Naš Božić je drugačiji od svakog drugog. Samo ponegde blesne novogodišnji ukras u bogatoj gradskoj kući, nema čarobnjaka, irvasa i vila, o čemu svedoče gotovo sve priče iz ove zbirke, ali naš Božić ima svoju posebnu svečanost i mir: odmor od teškog života i pronalažanje smisla u toliko čuvanoj svetinji. Krst, po svaku cenu, makar iz petnih žila! Božić je, kao obeležje vere, koja se nosi u srcu, bio i ostao svetilište i skrovište srpske tradicije. Koliko je Hrist važan Srbima svedoče i crkve koje su Srbi gradili u „tursko doba“: crkve su izrastale pod zemljom, u dubinu, kad nisu mogle da paraju nebeske vrleti. U najsurovijim zimama u gradu, i na selu, otac porodice, često siromah, odlazi u šumu da iseče badnjak. I svaki pisac o doživljaju Božića ostavlja poseban trag, bilo iz svog detinjstva, bilo iz davnina. Hrastovo granje i lišće, na kome još ima zlatnog praha, naša je jelka, a varnice i suve cepanice koje pucketaju u vatri, zvuk su našeg Božića.

Nisu ove priče slatke, ali sve su rođene u bliskosti, i kao da izrastaju iz nas samih, iz naših predaka, jačajući korenje, a dopirući, razumevanjem i povezanošću, do krošnje, do grana i neba u kome ćemo se jednom, svi mi prostirati. I srpski pripovedači tvrde da Božić može da nam ogreje srce uvek i u svako doba.

Autori:

Borisav Stanković, Janko Veselinović, Veljko Petrović, Radoje Domanović, Ivo Andrić, Jovan Sterija Popović, Isidora Sekulić, Miloš Crnjanski, Svetozar Ćorović, Branislav Nušić, Branko Ćopić, Ivo Ćipiko, Milorad Pavić, Veljko Milićević, Stevan Sremac, Laza Lazić, Simo Matavulj, Milutin Uskoković, Ivana Dimić, Mladen S. Volarević, Ilija I. Vukićević, Mileta Jakšić, Labud Dragić, Momčilo Nastasijević…

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

*

Delivery and Returns Content description.