Telefon: 051 963 874 | Mobilni ( Viber, WhatsApp ): 064 44 04 922
Antikvarijat Ramajana
Terje Tvet – Nil: biografija najveće reke

Terje Tvet – Nil: biografija najveće reke

60.00 KM

Nema na zalihi

Kategorija:

Opis

Povez: tvrdi
Izdavač: Karpos, Loznica
Godina izdanja: 2023.
Obim: 464 + fotografije
Format: 25 x 17
Stanje: novo

 

Nil protiče kroz tri klimatska pojasa i jedanaest zemalja u kojima živi preko hiljadu naroda i skoro pola milijarde ljudi. Ova knjiga prenosi fascinantnu povest o velikoj ekonomskoj, političkoj i mitskoj ulozi Nila – kao pokretača ekonomije, kao izvora moći, kao primaoca žrtava, kao reke koja izvire iz samog Raja.

Ustanak u Egiptu, Džozef Koni i Gospodnja armija otpora, ratovi na Afričkom rogu, afrički preporod i islamistička revolucija u Sudanu; slavni britanski i zaboravljeni norveški istraživači – knjiga Nil. Biografija najveće reke nudi nam kontekst za sve te pojave, i za mnoge druge. Dodelom glavne uloge reci Nil, nastaje jedna sasvim nova povest o Africi i načinu na koji se ostatak sveta odnosio prema tom kontinentu. Istovremeno, knjiga nas vodi i na putovanje uz najdužu i najkompleksniju reku na svetu, od obale Sredozemnog mora, pa do njenih izvora u srcu Afrike. Polako i sistematično, prateći puls rečnog toka kroz istoriju, otkrivamo tajne i povesti od doba faraona, Cezara i Kleopatre, preko Napoleona, Čerčila i Musolinija do Klintonovih i Buševih akcija u nilskom slivu. Udružene, sve te povesti nam omogućavaju da shvatimo aktuelnu i dramatičnu borbu za prevlast na Nilu, borbu čiji će ishodi odjeknuti u svetskoj istoriji.

O autoru:

Terje Tvet (rođen 1951) je profesor na Katedri za geografiju Univerziteta u Bergenu i profesor globalne istorije na Univerzitetu u Oslu. Napisao je više knjiga o savremenoj norveškoj istoriji, prvenstveno idejnoj i ideološkoj. Istovremeno je jedan od vodećih svetskih stručnjaka za istoriju Nila i njegovog porečja. Među njegovim dosad objavljenim knjigama o toj temi ističe se Reka Nil u britansko doba: politička ekologija i pohod na ekonomsku moć (engl. The River Nile in the Age of the British: Political Ecology and the Quest for Economic Power). Tvet je takođe priredio Istoriju vode (A History of Water) u šest tomova.

Autor je dokumentarnih serija Putovanje kroz istoriju vode (nor. En reise i vannets historie, 1997) Putovanje u budućnost vode (En reise i vannets fremtid, 2007), kao i niza dokumentarnih filmova o susretima Norveške sa vanevropskim svetom. Primio je više nagrada za knjige i filmove, uključujući nagradu Norveškog naučnog saveta 2006, nagradu Slobodna reč (Fritt ord) u 2007. i Zlatni kadar (Gullruten), nagradu Norveškog udruženja filmskih i televizijskih producenata.

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

*

Delivery and Returns Content description.