Čanakja Pandit – Izreke I (iz Niti šastre)

POGLAVLJE I

1. Ponizno poginjući glavu pred Višnuom, Svevišnjim Gospodinom i gospodarom triju svijetova, kazujem ove poslovice iz nauke o niti (društvenoj etici), izabrane iz različitih svetih spisa.

2. Čovjek koji nakon proučavanja ovih poslivica dostigne znanje o tim najslavnijim principima kojima se treba vladati u životu, i shvati što treba ,a što ne treba činiti , i šta je dobro ,a šta loše, postaće najbolji od svih ljudi.

3. Prema tome , samo za opće dobro svih govorit ću o svemu onome što će, kada se pravilno shvati, dovesti do razumijevanja stvari na pravilan način.

4. Čak i učen čovjek pada u očaj kada daje uputstva glupom učeniku, izdržava pokvarenu žćenu i ako se suviše zbliži sa onima koji su nesretni.

5. Imati pokvarenu ženu,lažnog prijatelja i drskog slugu, kao i živjeti u kući sa zmijom-sve se to ne razlikuje od smrti.

6. Čovjek treba novac da sačuva za teška vremena i treba sačuvati svoju ženu po cijenu bogatstva, međutim,treba da sačuva svoju dušu čak i po cijenu žene i bogatstva.

7. Sačuvaj svoje sadašnje bogatstvo za crne dane u budućnosti i nemoj nikada reći:”Zar se ijedne nevolje boji bogataš?” Jer , kad nekoga počne da napušta bogatstvo, čak i nagomilana zaliha nestaje.

8. Ne živi u mjestu gdje nisi poštovan ,u kojem ne možeš da zaradiš za život,gdje nemaš prijatelje ili gdje ne možeš da stekneš znanje.
9. Ne ostaj niti jedan jedini dan tamo gdje nema ovih pet . bogataša, učenog brahmane , kralja , rijeke i ljekara.

10. Pametan čovjek neće nikada otići u zemlju gdje ne može da zaradi za život, gdje se ljudi nikoga ne plaše i gdje nemaju stida, inteligencije ili gdje nisu skloni davanju milostinje.

11. Iskušaj svog slugu kada je otpušten iz službe, rođaka u nevolji,prijatelja na muci i ženu u nesreći

12. Pravi prijatelj je onaj koji nas ne napušta u trenutku kada nam je potreban:u nesreći, oskudici,ratu,na kraljevom dvoru ili na sahrani.

13. Onaj tko ostavlja neprolazno radi prolaznog bez sumnje će izgubiti neprolazno, ali i prolazno također.

14. Pametan čovjek treba oženiti djevicu iz poštovane porodice, čak i ako ona ima neki tjelesni nedostatak; ne treba zbog ljepote oženiti ženu niskog roda; poželjan je brak među porodicama istog statusa.

15. Nikada ne vjeruj rijekama , muškarcu koji nosi oružje, zvijerima sa kljovima i rogovima, ženama i članovima kraljevske porodice.

16. Čak i iz otrova izdvoji nektar ; uzmi i oprei zlato koje je palo u blato; prihvati najviše znanje čak i od osobe niskog roda i isto tako prihvati djevojku koja ima besprijekorne osobine čak i ako je rođena u porodici koja je na lošem glasu.

17. U usporedbi s muškarcima , žene su dvaput gladnije, četiri puta sramežljivije, šest puta odvažnije i osam puta požudnije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)