Iz Mahabharate

mahabhUslijed neobičnih okolnosti, kralj Judištir je sa svojom četvoricom braće bio prognan iz kraljevstva. Jednom prilikom, četvorica braće su pili vodu sa zatrovanog izvora, i sve četvorica su umrli (napustili tijelo). Judištir, još poznat i kao ajata-šatru (onaj čiji neprijatelj se nije rodio), jedini se suzdržao da ne pije, iako je bio jako žedan. Tada se pred njim pojavio Darmaradž, koji je znao kako osobu oživjeti, te obećao Judištiru da će oživjeti jednog od braće, ako odgovori na pitanja koja bi mu ovaj postavio. I pošto je Judištir pristao, Darmaradž je počeo postvaljati pitanja…

“Šta ne sklapa oči čak i dok spava? Šta se ne miče nakon rođenja? Što nema srce i što buja svojom vlastitom silom?”

“Riba ne sklapa oči čak i kada spava. Jaje se ne miče nakon rođenja. Kamen nema srce, a Rijeka buja svojom vlastitom silom.”

“Od raznih vrsta bogatstava koje je najveće? Od raznih vrsta sreće koja je najveća i od svih dobitaka koji je najvažniji?”

“Znanje je najveće bogatsvo. Zadovoljstvo je najveća sreća i zdravlje je najveći dobitak.”

“Koja je najveća vrlina u ovome svijetu? Čime osoba treba uvijek upravljati da bi izbjegla svaku bijedu? Koje prijateljstvo se nikada ne raskida?”

“Nenanošenje ozljeda bilo kojem stvorenju najveća je vrlina. Bijeda nema kada vladamo svojim umom. Prekid prijateljstva ne postoji među pravičnim ljudima.”

“Koji je čovjekov nepobjediv neprijatelj? Koja je njegova neizlječiva bolest? Koji se čovjek prepoznaje kao častan, a koji kao nečastan?”

“Srdžba je čovjekov nepobjediv neprijatelj, a pohlepa neizlječiva bolest. Časna je osoba prijateljski naklonjena prema svakom stvorenju, a nečasna je okrutna.”

“Tko se smatra učenim? Tko je ateist? Tko je u neznanju? Što se smatra željom? Što je zavist?”

“Ona osoba koja poznaje svoje dužnosti je učena. Čovjek u neznanju je ateist, što znači da je ateist u neznanju. Žudnja za svjetovnim stvarima je smatra se željom. Zavist nije ništa drugo do bijeda srca.”

“Što je licemjerje?”

“Licemjerje je lažno se predstavljati za duhovnu osobu.”

“Što osoba treba da učini da bi bila voljena u ovome svijetu?”

“Kada osoba smatra sebe vršiocem djelatnosti u ovome svijetu, bez da prepoznaje vrhovnu prevlast i moć Onoga koji kontrolira sve, postaje ponosna. Da bi osoba bila voljena u ovome svijetu, mora odbaciti ponos.”

I na kraju, Darmaradž upita: “Od svih čudesnih stvari, šta je najčudnije u ovome svijetu?”

A Judištir odgovori: “Iako svaki dan milioni i milijarde živih bića ulaze u ralje smrti, ipak, oni koji ostaju prave planove kao da će vječno živjeti, kao da je ovaj svijet njihov dom, ne mareći za dušu i život poslije ovog. Od svih čudnih stvari u ovom svijetu, ova je dakako najčudnija.”

Darmaradž je bio veoma zadovoljan Judištirinim odgovorima, te održa obećanje…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)